Dolar 23,4670
Euro 25,3670
Altın 1.483,03
BİST 5.554,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 24°C

”Tarımsal elektrik ödemeleri yıl sonu olmalı”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, UEDAŞ’ın tarımsal sulama aboneliklerine yaptığı yüzde 95’lik zammı eleştirerek, “Üstelik ödemelerin …

”Tarımsal elektrik ödemeleri yıl sonu olmalı”
13 Ocak 2022 21:48
147

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, UEDAŞ’ın tarımsal sulama aboneliklerine yaptığı yüzde 95’lik zammı eleştirerek, “Üstelik ödemelerin her ay düzenli istenmesi çiftçilerimizin belini büküyor” dedi.

Elektrik, mazot, gübre ve ilaca gelen zamların çiftçinin belini büktüğünü belirten Başkan Erdem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Çiftçi, ürününü hasat döneminde sattığı için eline bir defa para geçiyor. Daha hasat yapmadan tarımsal sulama faturalarını ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle tarımsal sulama faturalarının 31 Aralıkta tek seferde ödenmesi ve tarımsal elektrik ödemelerinin yarısının devlet tarafından karşılanması çiftçileri rahatlatacaktır. Sadece elektrik değil, mazot, gübre ve ilaca gelen zamlar çiftçinin belini zaten bükmüş durumda. Bu şartlar altında tarımsal üretim yapılması, çiftçinin tarlasına, bağına, bahçesine bakması, gübrelemesi, ilaçlaması, sulaması mümkün görünmüyor. Bir yılda tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 95 zam geldi. Mazot fiyatı dolar her yükseldiğinde artıyor. Gübre fiyatları her geçen gün artıyor. Tarımda kullanılan ilaç fiyatındaki artış iki katını geçti. İşçilik maliyetleri yüzde 50 arttı. Buna karşın çiftçinin ürettiği ürün fiyatları yerinde sayıyor. Tarım sektörünün olmazsa olmaz önemli bir gider kalemi ise gübredir. Gübre fiyatları anlık değişme göstererek çiftçilerimizi kaos ortamına sürüklemekte, stok bulunamaz düşüncesiyle yüksek fiyatlardan gübre bulan çiftçilerimiz sevinir hale gelmektedir. Çiftçilerimizin yükünü hafifletmek adına tarımsal elektrik ve gübre giderlerinin yarısının devlet tarafından karşılanması çiftçilerimizi rahatlatacaktır. Her sene başında yapmış olduğumuz maliyet hesabını günlük değişen fiyatlarla bu sene yapmamız mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.